Bodza limonádé és pezsgő

 

Annyira egyszerű, de mégis nagyszerű ez a két bodzaital recept …azaz inkább egy – de, ha elrontod kettő lesz belőle : )

Limonádé

Bodza limonádé

Hozzávalók:

  • 10 liter víz
  • 3 tenyérnyi friss bodzavirág
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom
  • 1,5 evőkanál citromsav

Most jön az a rész, amit minden bodzavirágos receptben megtalálható lesz: “A virágot lehetőleg forgalom- és permetmentes, szennyezetlen talajú helyről gyűjtsd, még pedig azért, mert a bodzavirágot nem mossuk, még csak nem is öblítjük! A bodzás finomságoknak a virágportól van olyan utánozhatatlanul frenetikus, bodzamuskotályos ízük.”

  1. A citromot – ha nem bio – 1 percig áztasd forró vízbe, és utána alaposan mosd meg.  (Igen, a bio citromot is meg kell mosni.) Ezután felkarikázod és a többi hozzávalóval együtt beleteszed egy 12 literes fazékba, vagy valamilyen nagy edénybe.
  2. Feltöltöd 10 liter hideg vízzel.
  3. Kb. 3-4 napig állni hagyod és naponta egyszer megkevered.
  4. A 4 nap után leszűröd, betöltöd flakonokba és mehet a hűtőbe.

Mi történik, ha nem teszed hűtőbe? – Beindul az erjedés.

Pezsgő

Ezzel a hagyományosan beindult erjedéssel készítették régen a bodzamustot és, ha elég merész vagy, palackozás után pár hónappal megkóstólhatod, hogy milyen lett a bodzapezsgőd. Ezzel az erjesztési móddal csak az a baj, hogy tudhatjuk, csupán a cukornak vagy valamilyen vadélesztőknek köszönhetően indult meg a folyamat, és ez így elég necces.

Ha tutira akarsz menni, használd az alábbi pezsgőreceptet:

Bodza pezsgő

Hozzávalók:

  • 15 db bodzavirágtányér
  • 4 db citrom
  • 1 kg cukor
  • 8 liter víz
  • 5 g szárított élesztő
  • 1 ek borecet
  1. Szedd le a virágról a vastagabb szárrészeket és pakold egy nagy edénybe.
  2. A citromot mosd meg, karikázd fel, és pakold a virágokra – Tudod, ha nem bio, akkor előtte forróvíz!
  3. Forralj fel 4 liter vizet, oldd fel benne a cukrot és forrázd le a citromkarikás bodzát.
  4. Add hozzá a maradék 4 liter vizet és ha már kihűlt, add hozzá az élesztőt és az ecetet.
  5. Letakarva 3-4 napig érleld, és naponta keverd át.
  6. A 4. nap végén szűrd le és palackozd. A legjobb, ha kiforrázott jól záródó, vastagfalu csatos üvegbe teszed vagy masszívabb műanyagpalackba, mert a gyengébb üvegek szétrobbanhatnak.

Hűvös helyen hónapokig is eláll.

feketebodza szörpintő

Feketebodza szörpintő

Boszorkányos bodza szörp Bodza (Sambucus) – hagyományos elnevezéssel Bocfa vagy Csete – bogyójából készült szirup. Mi van…
Tovább
Bodzás Bodor

Bodzás Bodor

Bodzavirágból (Sambucus) – hagyományos elnevezéssel Bocfa vagy Csete – készült, gumicukor jellegű csemege. Mi van a…
Tovább
Please follow and like us:

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mi van a kosárban?