Bodza limonádé és pezsgő
Annyira egyszerű, de mégis nagyszerű ez a két bodzaital recept …azaz inkább egy – de, ha elrontod kettő lesz belőle : )
Limonádé
Hozzávalók:
- 10 liter víz
- 3 tenyérnyi friss bodzavirág
- 1 kg cukor
- 1 citrom
- 1,5 evőkanál citromsav
Most jön az a rész, amit minden bodzavirágos receptben megtalálható lesz: “A virágot lehetőleg forgalom- és permetmentes, szennyezetlen talajú helyről gyűjtsd, még pedig azért, mert a bodzavirágot nem mossuk, még csak nem is öblítjük! A bodzás finomságoknak a virágportól van olyan utánozhatatlanul frenetikus, bodzamuskotályos ízük.”
- A citromot – ha nem bio – 1 percig áztasd forró vízbe, és utána alaposan mosd meg. (Igen, a bio citromot is meg kell mosni.) Ezután felkarikázod és a többi hozzávalóval együtt beleteszed egy 12 literes fazékba, vagy valamilyen nagy edénybe.
- Feltöltöd 10 liter hideg vízzel.
- Kb. 3-4 napig állni hagyod és naponta egyszer megkevered.
- A 4 nap után leszűröd, betöltöd flakonokba és mehet a hűtőbe.
Mi történik, ha nem teszed hűtőbe? – Beindul az erjedés.
Pezsgő
Ezzel a hagyományosan beindult erjedéssel készítették régen a bodzamustot és, ha elég merész vagy, palackozás után pár hónappal megkóstólhatod, hogy milyen lett a bodzapezsgőd. Ezzel az erjesztési móddal csak az a baj, hogy tudhatjuk, csupán a cukornak vagy valamilyen vadélesztőknek köszönhetően indult meg a folyamat, és ez így elég necces.
Ha tutira akarsz menni, használd az alábbi pezsgőreceptet:
Hozzávalók:
- 15 db bodzavirágtányér
- 4 db citrom
- 1 kg cukor
- 8 liter víz
- 5 g szárított élesztő
- 1 ek borecet
- Szedd le a virágról a vastagabb szárrészeket és pakold egy nagy edénybe.
- A citromot mosd meg, karikázd fel, és pakold a virágokra – Tudod, ha nem bio, akkor előtte forróvíz!
- Forralj fel 4 liter vizet, oldd fel benne a cukrot és forrázd le a citromkarikás bodzát.
- Add hozzá a maradék 4 liter vizet és ha már kihűlt, add hozzá az élesztőt és az ecetet.
- Letakarva 3-4 napig érleld, és naponta keverd át.
- A 4. nap végén szűrd le és palackozd. A legjobb, ha kiforrázott jól záródó, vastagfalu csatos üvegbe teszed vagy masszívabb műanyagpalackba, mert a gyengébb üvegek szétrobbanhatnak.
Hűvös helyen hónapokig is eláll.
